The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2011/01/19

iPad 2 a OSX Lion - blíž, než čekáte

Před pár dny byl vývojářům zpřístupněn firmware iOS 4.3, který přináší nová gesta na iPad. Už jsem se v minulosti několikrát zamýšlel, proč proboha Safari na iPadu neumožňuje klasické "back" pomocí tří prstů, jak jsem na to zvyklý z MacBooku nebo iMacu. Technologie s tím problém nemá - fungující multitouch je symbolem iPadu. Přesto jsme zatím měli možnost zapojit maximálně dva prsty do ovládání. To se ale mění. Už beta iOS 4.3 mnohé naznačuje.

Springboard, ehm Launchpad


Překvapuje mě, že jsem to ještě nikde nečetl, ale myslím, že jde o přímou souvislost s Mac OSX - Lion. Ten při loňské prezentaci představil něco velmi podobného pro spouštění aplikací jako známe z iPadu - Launchpad a s tím související Folders.
To, že se budou iOS a OSX sbližovat se nepochybuje. Do jaké míry je však zatím tajemstvím. Existují varianty od úplného spojení až po jen drobné souvislosti.
Myslím si, že multitouch ovládání iPadu (a hlavně iPadu2) s vydáním OSX Lion přímo souvisí.
Mac OSX Folders ala iOS


Pokud si vzpomenete na uvedení MacBook Air notebooků, tak bylo jasně řešeno, že přestože by Apple zvládl multitouch na displeji MacBooku, dal přednost velkému a použitelnému touchpadu. Totéž přinesl na stolní iMacy. Magic TouchPad je skvělé řešení a v ovládání velmi pomáhá. Alespoň já jsem si na něj velmi rychle zvykl.


Takže se zkusme trochu zadívat na časovou posloupnost toho, co nás v příštích měsících čeká:


  • iOS 4.3 pro vývojáře - multitouch ovládání - přestaví tuto možnost díky neoficiální šeptandě, která mnohem víc zajímá technologické servery
  • Přestavení iPad2 - očekávatelně právě pro něj je toto ovládání určeno.
  • Uvedení iPad2 - dá se předpokládat další update iOS, který už bude tento víceprstový multitouch podporovat i pro běžné uživatele
  • Uvedení Mac OS X Lion, který bude toto ovládání používat naprosto stejným způsobem jako iPad1 a 2 
Tedy přepdokládám přístup, který Apple již jednou aplikoval. Pamatujete si na uvedení iPadu? Argumentem bylo, že všichni uživatelé iPhonu už vědí jak jej ovládat a není to pro ně nic nového. Stejně to vidím pro možná kontroverzní překopání ovládání MacOSX -Lion.

Takže jestli se máte těšit záleží pouze na tom, nakolik jste nakloněni přibližování OSX a iOS. Když si představíme, že by iPad ve své nové verzi teoreticky mohl přinést čtyřnásobnou výkonnost, dokážu si představit i kompletní spojení. 

0 comments:

Okomentovat