The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2011/01/20

MacBook air po několika měsících používání - zkušenosti

Když Apple představil nový MacBook Air, váhal jsem asi týden. Pak hned šel starý MacBook Pro (13") z domu (mimochodem první můj Apple, co jsem prodal) a já se začal shánět po novém Airu.

Nejdřív upřesním na co notebook používám - doma existuji spokojeně na 24" iMacu a notebook jsem měl vždy jako mobilní řešení. Tedy něco, co mi umožní pracovat na OSX i mimo domov. Ta situace nenastává tak často, ale mí s sebou Maca prostě mám.

Ne iPad
Když přišel iPad, začal jsem uvažovat, zda nedokáže nahradit notebook. S ukládáním dat na cloud, resp. MobileMe službu nemám problém a jsem na ni celkem zvyklý, takže mi to přišlo jako dobrý nápad. Nakonec se z iPadu ovšem vyklubalo zařízení, které splňuje mnohé moje představy o mobilním zařízení, ale práci to nezahrnuje. Tedy došel jsem k tomu, že notebook je něco, co nedokázal iPad eliminovat.

Ne Netbook
Představa netbooku pro mě byla celkem brzy zavržena. Nikoliv kvůli MacOS, ale spíše limitům, které tyto zařízení nesou. Je to malé, vcelku hnusné, plastové, chybí tomu výkon, kapacita a vlastně všechno, co můžete odebrat, aby to bylo mobilní. Měl jsem v ruce velké spektrum těchto zařízení svých přátel, kteří ohýbali Windows pro tento způsob používání a nakonec toto "mobilní" zařízení chtěli používat jako plnohodnotné PC.

Ano Macbook
S 13" MacBookem Pro jsem byl spokojený, ovšem pokud jsem s ním chtěl někam vyrazit, musel jsem s tím počítat. tj. vzít si příslušnou tašku, ideálně nabíječku a přeci jen na tom rameni ta dvě kila cítit. Za to jsem dostal MacOS na cesty, dostatečnou kapacitu a přístup k internetu, kde jsem si zamanul. Neměl jsem moc důvodů měnit, do té doby, kdy jedinou mobilnější alternativou byl plastový MacBook.

Ano Air
Když přišel Air a Apple udělal úkrok stranou směrem k netbookům, začal jsem uvažovat rychle. Moc jsem nevěřil papírovým parametrům, ale uvědomoval si, že potřebuji mnohem více mobilní řešení, než měřitelný výkon stolního počítače. Tedy jsem si po týdnu pořídil MacBook Air 11,6" 128GB, 2GB RAM.
Parametry uvádím proto, že jde o střední variantu a vzhledem k tomu, že následně uváděné zkušenosti se budou lišit na 4GB RAM na větším displeji či disku.

První otevření
Pokud si krabičku z obchodu odnesete zjistíte, že je fakt malá. Uvnitř pak trůní hodně povedený kus hardware. Na něm pak OSX, stejně jak jste zvyklí. Skleněný multitouch touchpad, který je převzatý z ostatních notebooků a už si bez něj applovský notebook představit nedokážu. Displej je opravdu menší, což umocňuje světlé orámování a chybějící vrstva zakrytí. To se nakonec jeví jako výhoda, ale pokud dáte vedle sebe Pro a Air verzi, Air rozhodně vypadá v horní části "laciněji".
Displej
Air ale rozhodně poráží Pro rozlišením. Samozřejmě je to dočasné a nová řada Pro dostane rozlišení lepší, ale 1366x768 na 11" displeji je prostě skvělé. A dost tak elminuje "nevýhodu" menší úhlopříčky displeje. Nakonec zjistíte, že se tam všechno pohodlně vejde, pokud akceptujete, že pracujete na notebooku. Navíc v kombinaci s exposé a dalšími vlastnostmi OSX, které ovládání pomáhají je práce na tomto displeji vcelku dobrá. Tedy malý displej bych nebral jako nevýhodu, pokud alespoň trochu preferujete mobilitu.

Rychlost na 1,4 GHz a 2 GB RAM
Druhou mojí obavou byl slabší procesor a otázka dostatečnosti 2 GB RAM. Jak říkám, nečekám od tohoto notebooku žádné výkony stolního počítače, ale byl jsem hodně příjemně překvapen. Nepřisuzuju to ani procesoru, ani lepší grafické kartě než například v Pro, ale SSD disku. Flash paměť pomáhá tak moc, že se takto "slabě" vybavený notebook řadí výkonem mezi střední řadu Pro. Mohu říct, že po výměně MacBooku Pro 2,06 GHz/2GB RAM jsem pocítil znatelné zrychlení. A to bylo vážně příjemné a hlavně nečekané.
Tato konfigurace je pro aktuální OSX naprosto dostatečná a vše běhá úžasně svižně. Otázkou je letní vydání Lion, ale doufám, že ani tam nenastane problém.

Přestože jsem od tohoto stroje neočekával žádné závratné grafické výkony, jsem schopen na něm v hodně rozumných detailech bez problémů provozovat World Of Warcraft a to i na externím monitoru (1680x1200) a to bylo velké překvapení. Daní je spuštění větráků pod klávesnicí, které jsou celkem hlučné. Ale pouze právě při velmi náročných grafických operacích, při běžném použití o nich ani nevíte.

Mobilita
Co si budem povídat, MacBook Air je hlavně designová věc. Ale uvnitř je plně funkční a bezkompromisní Apple počítač a to je skvělé. To kilo váhy a šířka iPhonu je něco, na co si velmi rychle zvyknete. Není problém ho přibalit mezi papíry, ikdyž si nejste jisti, že ho použijete. Lepší ho je mít s sebou. Jsem zvyklý si hodně dat ukládat na cloud, ale i tak se 128GB disk nezdá nijak malý. Nainstaloval jsem velkou část aplikací, které mám na desktopu (a na notebooku dávají smysl), přenesl dost dat, která s sebou mít potřebuji a stále jsem někde u 50GB volných.
Klávesnici zmíním jen okrajově - je tu standardní, jakou z MacBooků známe a stále je veeelmi příjemná na psaní. Pouze horní řada systémových tlačítek byla u 11" verze zmenšená. Ale to nijak nevadí, ty člověk nehledá často.
Pro Air samozřejmě také hraje bezproblémová funkce spánku apple počítačů obecně. Prostě zaklapnete a jdete. Žádné obavy, že otevřete a nebude tam, co čekáte, případně vás čeká restart. To se u tohoto modelu úročí ještě podporou "hlubokého spánku", který dovoluje bez nabíjení nechat počítač i několik dní (až měsíc) a nepřicházet o nabitou baterii.
Stalo se mi, že jsem opravdu notebook více jak týden nepotřeboval. Otvíral jsem jej s obavami, jelikož starý MacBook Pro by žadonil o kabel. Ale Air bez problémů pokračoval tam, kde jsem ho nechal před tím týdnem a z baterky ubylo minimum.

Výdrž
A pokud mluvíme o baterii, je třeba smeknout. Ony údaje o 5 hodinách provozu nejsou zdaleka nadnesené. Opravdu jsem schopen na Airu celé odpoledne pracovat a neřešit napájení. A pokud se omezím na práci např. s textem, vyhledávání na webu, je 5 hodin velmi splnitelný výsledek, který jsem již několikrát viděl v provozu.

Ideál?
Trochu se tomu bráním, ale musím prohlásit MacBook Air s 11" displejem za ideální mobilní notebook. Nedělá kompromisy ve výkonu, ale přináši tolik požadovanou mobilitu. Já musím říct, že jsem po několika měsících používání naprosto spokojený a neumím si moc představit, co by měl můj další notebook mít navíc oproti tomuto. Žádné porty mi nechybí, víc jak dvě USB zařízení nepřipojuji, ethernet konektor mi nechybí a MiniDisplay port funguje v pořádku.

Ceny se koncem loňského roku u Apple produktů obecně zhouply dolů a tak dát 24 tisíc za kvalitní notebook mi dneska nepřijde nijak přehnané. Samozřejmě můžete mít rozvrzaný plastový acer za pět, ale zase srovnávejme srovnatelné.
Pokud jste OSX přišli na chuť a potřebujete mobilní zařízení, kde mobilitu preferujete před extrémním výkonem, je MacBook Air ideálním plnohodnotným notebookem na cesty.

0 comments:

Okomentovat