The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2010/03/21

Nejrychlejší cesta k iPadu v ČR


Asi nebudu sám, ale stejně jako v případě iPhonu před pár lety jsem došel k názoru, že se nevyplatí čekat na počátek prodeje iPadu u nás. Mám pro to několik důvodů a i řešení.

Nejprve několik předpokladů:
  • Rozhodli jste se iPad pořídit, nechcete čekat na recenze 
  • Nemáte vy ani nikdo známý cestu do USA po 3. dubnu
Minimálně první podmínka stojí za úvahu. iPad se zdá být dle představení velmi zajímavým zařízením. Velkou část cílové skupiny lze ovšem charakterizovat jako "pořídím si ho, ale ještě nevím na co". 
Určitě nebude špatný nápad se opravdu zamyslet, nač vám iPad bude. Jestli jím chcete nahradit notebook nebo spíš iPhone, konečně začít číst knihy z displeje, nebo je to prostě jenom něco lesklého s logem nakousnutého jablka.

Položil jsem si stejnou otázku. A zároveň ještě jednu důležitou - změní na mém rozhodnutí něco nějaká recenze, nebo si to budu chtít ověřit stejně sám?

Předpokládejme, že jste si tedy vcelku jistí, že iPad chcete a máte jasnou představu nač vám bude.

A v tu chvíli je třeba jednat. Důvodů je několik:

V první vlně nebude dostatek přístrojů

Předobjednávky běží od počáku března a Applu začínají docházet některé periferie a omezuje nákup na dva iPady na osobu. Dá se tedy čekat, že po první vlně uspokojení early adopters nastane nějaká prodleva, než bude iPadů opět dostatek. Nemusí to být dlouho, může to být dokonce obchodní strategie, ale nemusí to být příjemné. Tedy pokud chcete iPad v dubnu, je předobjednávka nejlepší cestou

iPad bude dostupný pouze v několika málo evropských zemích v dubnu

Do několika evropských zemí chystá Apple iPad až na konec dubna. Uvědomme si, že vyjednávání o datových tarifech s evropskými operátory začalo teprve ve chvíli oznámení veřejnosti (už víme, že šéf francouzského O2 neudrží jazyk za zuby). Tedy přestože se začne třeba evropský iPad dodávat dle termínu (moc tomu nevěřím), bude to WiFi verze. 3G bude dostupná v Evropě počítám nejdříve v druhé polovině května. A to mluvíme stále o západní Evropě, ČR není vůbec mezi oznámenými zeměmi první vlny a dá se očekávat, že se sem iPad dostane až ve chvíli, kdy budou zasycené trhy s větší kupní silou a menším procentem softwarového pirátství. Tedy s trochou štěstí konec května, ale spíš tak červen nejdříve. Navíc ona microSIM může velmi jednoduše dovolit kontrolovat dovozy iPadu z jiných zemí.
V současné době totiž žádný z našich operátorů nenabízí k datovému využití microSIM kartu. Tedy pokud byste iPad chtěli s 3G dovezený třeba z UK u nás provozovat, narazíte na problém se SIMkou. Dokud místní operátoři nezačnou microSIM nabízet (což bude pravděpodobně zároveň s prodejem iPadu), nemáte šanci ho na žádné místní 3G síti použít.

iPad u nás bude drahý a pozdě

Pokud si chcete počkat na prázdninový (a možná i poprázdninový) prodej iPadu, připravte se, že ceny budou odpovídat cenové politice místních distributorů a operátorů. Co na tom, že je základní verze za 500 USD. Nečekal bych cenu pod 15 tisíc korun. Dle zkušeností s iPhonem se dá i odhadnout, že se iPad zařadí mez "luxusní zboží" operátorů a najdeme pouze horší variantu za 18 a lepší za 20 a víc tisíc. K tomu pravděpodobně některý z úchylných tarifů s přiškrceným datovým limitem nebo omezením portů (vztyčené prostředníčky zdraví T-Mobile...) a problémy s pokrytím.
Já osobně jsem došel k názoru, že čekat na 3G verzi iPadu se u nás nevyplatí a přestože si dokážu použití mobilní datové sítě dobře představit, počkám až na druhou generaci a vystačím s WiFi.


Několik důvodů jsem předložil, na další možná přijdete sami, ale mně prostě vyšlo, že čekat na iPad se prostě nevyplatí a tak je dobré předobjednat nyní v USA.

Jak na to

Ideální situace je, pokud máte někoho, kdo vám iPad může v USA koupit v počátku prodeje a přivést. Pokud jako já nemáte, nezbude, než využít některé ze služeb, poskytující možnost zřídit si americkou poštovní adresu. Tu budete potřebovat pro dodání, jelikož Apple Store na žádnou jinou zboží nedoručí.
Nabízí se už mnoho let fungující zasilkovasluzba.com, kde pak máte dvě možnosti:
  • objednat a zaplatit si iPad sami
  • nechat si pomocí asistovaného nákupu iPad objednat
Při první možnosti riskujete, že Apple Store nevezme vaši v ČR vydanou platební kartu. Není to jednoznačné, už se objevily jak případy, kdy platba proběhla bez jakýchkoliv problémů, tak i odmítnutí z důvodů vydání karty v jiné zemi, než je USA, resp. země doručení.
Je to trochu risk, ale trochu ušetříte.
Druhá varianta - asistovaný nákup - spočívá v převodu peněz na účet služby a asistovaného nákupu, kdy je placeno z USA přímo firmou. 

Následně už obě varianty končí stejně - iPad je doručen na vaši americkou adresu, odkud si zvolíte doručení do ČR.

Další fází pak bude průchod přes celnici. Vzhledem k překročení limitu (300 USD) bude pravděpdobně dopočítána DPH (nikoliv clo, to se na elektroniku nevztahuje) ve výši 20%. A taky to může být nejdelší zastávka iPadu v cestě k vám. Přestože se průměrná čekací doba na doručení z USA zkracuje, je stále nejpomalejším článkem celní správa spolu s ignoranty na české poště.

Ale předpokládejme, že jim to nebude trvat déle než týden a pošta vám zásilku tentokrát nevykrade a pak můžete zprávy o startu prodeje na evropském kontinentě sledovat už na svém iPadu...

Toto je teorie. Došel jsem k těmto závěrům a učinil vše tak, jak je popsáno. iPad už mám několik dní předobjednaný a přepokládám jeho doručení do US schrány v prvním dubnovém týdnu. Pak mu dávám 14 dní na cestu přes oceán a českou byrokracii.

Předpokládané datum doručení: 24. dubna 2010 :)

Update: realita: doručeno 12. dubna 2010 po třídenním zdržení na české celnici.

0 comments:

Okomentovat