The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2010/03/19

7 iPhone aplikací, kterým iPad udělá dobře

Přestože bylo oznámeno, že všechny aplikace, připravené pro iPhone budou hned od počátku fungovat bez problémů na iPadu, zůstává otázkou, jak se na jejich ovládání projeví přeci jenom jiný rozměr displeje.
On princip tvorby aplikací pro iPhone byl takový, že se muselo počítat s jeho omezeným rozměrem a když prostředí zvětšíte na 10" obrazovku, nemusí to být automaticky lepší.

Ale samozřejmě jsou aplikace, které trochu trpěly velikostí displeje iPhonu a větší rozměry jim rozhodně přijdou k duhu. Vybírám samozřejmě ty, se kterými mám zkušenost, seznam není rozhodně kompletní a vyčerpávající a mluvím o aplikacích, které nepotřebují přeprogramování. Často jde o ukázku kategorie jako takové.

Read It Later (Instapaper)
Všechny typy čteček, které si při WiFi připojení načtou obsah a dovolují jej pak snadno kdekoliv i mimo signál pročítat včetně jakési aplikace pro evidenci, jsou pro iPad ideálním softwarem. A jejich programátoři automaticky pracovali s "gumovou" šířkou textu. Tedy po roztažení na širší zařízení by mělo vše fungovat spolehlivě a veškeré offline RSS čtečky či plnohodnotného obsahu mohou být ode dne 1 použity ke spokojenosti svých uživatelů.
Samozřejmě, že se velmi brzy vyrojí mnoho takových programů přímo pro iPad a většina stávajících aplikací dostane svou iPad verzi, ale nemyslím, že by to bylo nutné z technického hlediska.

PS Mobile
Photoshop Mobile mi přijde jako ideální kandidát na iPad aplikaci. Tak jak je pracuje se základními operacemi, je spojený s online účtem na photoshop.com a dovoluje všechny důležité jednorázové úpravy, které člověk může na mobilním zařízení chtít dělat.
Přenosem na větši displej se toho mnoho nezmění, ikdyž se dá očekávat, že iPad verze na sebe nenechá dlouho čekat a přibudou všechny volby dostupný v online photoshop.com aplikaci.
Otázkou je, zda by iPad nebyl už ideálním "tabletem" ve smyslu původních tabletů a přecijen se nedá očekávat nějaké to přítlakové pero.

Flickr
Flick v iPhone verzi mi přijde jako výplod nutnosti být i na iPhone, než snahy o nějaký nápad. iPad by mohl pomoci k rozvoji, bude přeci jen pro práci s fotkami mnohem lépe uzpůsobený. Prostředí Flickeru je přehledné a na velkém displeji by nemělo dělat problém a tak by uživatelé tohoto serveru mohli mít vše pod kontrolou a přehledné ode dne 1.
Opět se ale asi dočkáme iPad verze této aplikace.

Monkey Island
Monkey Island byl jednou z povedených reinkarnací adventurních klasik. Na iPhone byl pro většinu pamětníku "must have", ale mnoho z nich si stěžovalo na ovládání. To bylo vzhledem k displeji vyřešeno dle mého velmi povedeně a mě konkrétně problémy nedělalo.
Velký displej pak pomůže grafice a atmosféře a já se těším, že si Monkey Island v mobilní verzi konečně zahraju a užiju naplno. Tady bude větší displej určitě přínosem a nečekal bych, že dojde k jakékoliv další optimalizaci pro iPad.
Totéž se dá říct například o GTAIV a mnoha dalších předělávkách klasik na iPhone.

Plants vs. Zombies
Herní hit posledních měsíců putoval na iPhone z PC a jeho konverze se velmi povedla. Vygeneroval jak velké zisky tvůrcům a obrovskou oblibu mezi vlastníky iPhonu, protože přinesl nápad a chytlavost nevídanou od dob Flight Control.
Tvůrci rozhodně při konverzi na menší displej přemýšleli a iPhonové verzi není téměř co vytknout. Na druhou stranu na dvojnásobné úhlopříčce může být dvojnásobná zábava. I zde bude zvětšení ku prospěchu věci, přeci jen bylo vše namačkané.
Samostatnou iPad verzí si nejsem jistý, ale na to, že nevznikne bych nesázel. Každopádně ale iPhonová verze přinese na iPad chytlavou zábavu a nebude třeba sáhnout do kódu.

Air Video
Air Video je prostředek, který umožní streamovat video z jakéhokoliv počítače, připojeného do sítě. Na něm nechává počítání a dekompresi a iPhone se tak stará pouze o zobrazení výsledku. Není tak problém si nechat do iPhonu streamovat 1080p video a mít plynulý obraz. Zlvádne i titulky a tak je jedním z ultimátních nástrojů, které mohou být na iPadu velmi populární od počátku.
Ten koncept, kdy si sedíte na gauči s iPadem a díváte se na HD verzi Star Treku je sice hezký, ale předpokládá na druhé straně iTunes. A u nich nastává problém například při práci s mkv či jinými "nestandardními" formáty. Takhle nemusíte řešit import do knihoven, stačí se připojit ke svému externímu disku a přehrávat.
10" displej pak může být obrovským přínosem právě pro sledování videa ve větším rozlišení. Protože, přiznejme si to, přehrávat FullHD na obrazovce iPhonu je sice fajn, ale význam to valný nemá.

NTR Connect (VNC apod)
Programy pro vzdálený přístup k ploše jsou na iPhonu oblíbené, přestože je velmi diskvalifikuje malý displej. Ovládání počítačů na dálku je lákavé a často velmi užitečné. NTR Connect (jako pravděpodobně mnoho dalších placených programů tohoto typu) by mohl na iPad přinést pohodlnou vzdálenou správu a ovládání.
Jelikož z principu musí pracovat velmi pružně s rozlišením vzdáleného monitoru, neměl by být problém začít od počátku pracovat na iPadu správn a výkonně. Rozhodně půjde o aplikaci, která bude mít na iPadu výrazně pohodlnější využití než na iPhone.

0 comments:

Okomentovat