The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2010/03/18

Co očekávat po začátku prodeje iPadu?

iPad je určitě produkt zajímavý. Od svého představení vzbuzuje různé emoce. Od klasického odmítání všeho jablečného až po nadšené hýkání. Soudný člověk, který rád zkouší technické novinky a udržuje se v obraze, co se týká posledních výstřelků IT, nemůže zaváhat. Sice neví úplně přesně, k čemu mu iPad bude, ale je mu jasné, že má šanci se zúčastnit revoluce v přístupu k informacím.
To možná zní nadneseně, ale vraťme se k tomuto tvrzení řekněme tak za rok a posuďme, nakolik jsme si zvykli iPad, nebo jakýkoliv další dotykový tablet využívat ke každodenní práci a zábavě. Já tvrdím, že ta změna bude významná, ale samozřejmě se můžu mýlit.

Faktem je, že Apple představil iPad velmi promyšleným způsobem a je klasickou otázkou, co bylo dříve, zda volání uživatelů po tabletu či plány Applu ovládnout rukama ovládané počítače budoucnosti. Každopádně velké odstupy mezi jednotlivými kroky uvedení dovolují se nad nimi zamyslet. Vždyť od představení do možnosti předobjednat jsme čekali více než měsíc a ještě měsíc čekat budeme do doby, kdy první z obyčejných uživatelů iPad vyzkouší.
Toto přineslo pravděpodobně několik nemalých změn v software. Jelikož byl iPad velmi očekávaným a exponovaným zařízením, vyrojilo se hned po uvední takové množství analýz, že i prostým statistickým výpočtem se lze dobrat k tomu, že se z nich Apple dozvěděl nějaký z nových nápadů, kterým iPad vylepšil ještě před jeho vydáním.

Aktualizace aplikací
Jedním z hlavních překvapení a úvah je přenos výchozích aplikací iPhone do prostředí iPadu. Ukázalo se, že v základu jich bude hodně chybět. Spekulace se vedou o tom, zda je bude Apple prodávat, či uvolňuje místo firmám. Pravda bude jednoduše taková, že aktualizovat aplikace ve výchozím stavu nainstalované ve firmware je pouze updatem firmware. Což není možné docílit na všech přístrojích se stoprocentní jistotou a spolehlivostí.
Je ale mnohem jednodušší dát tyto aplikace ke stažení jako například nějaký "starter pack" a pak se o aktualizace starat pomocí standardního procesu v AppStore. Myslím, že tohle je přesně to, co uvidíme po startu iPadu. Jak už bylo na uvedení řečeno, Apple přepsal všechny základní aplikace pro prostředí iPadu a tak dává naprostý smysl, že je dá uživatelům k dispozici. Pouze si pojistí možnost je aktualizovat v průběhu jejich životnosti, což je když se podíváme na situaci na iPhonu, velmi záhodno.

Online cloud
O tomto se v souvislosti s iPadem tolik nemluví, ale drobné indicie naznačují, že právě iPad by mohl být prvním krokem k pořádnému využití MobileMe služby a iWorks.com. Ono monstrózní výpočetní centrum, které si Apple postavil ještě nemá své využití a distribuovaný výpočetní výkon by měl právě v tomto typu zařízení svoje opodstatnění. Navíc se začínají projevovat změny na iWorks rozhraní a jako jedno z "příslušenství" je u prodeje iPadu nabízeno zlevnění předplatné MobileMe.
Odhadovat ale přesně vývoj je nyní velmi složité.

iBookStore
Z jednoho z pohledů je iPad elektronickou čtečkou knih a časopisů a už dnes je evidentní, že žádný z velkých (i malých) publisherů si nenechá ujít možnost prezentovat svou produkci právě na iPadu. Pokud nechám stranou velké vydavatelské domy a otázku cen elektronických knih, vidím obrovský potenciál v novém trhu elektronických časopisů. Interaktivita, online funkce mohou tento způsob přijímání informací docela změnit. Ale nad tím jsem se už zamýšlel nedávno v samostatném postu zde.

Vliv na web
S www stránkami už nějaký ten rok trávíme (ikdyž, kdo by řekl, že vznikly teprve v roce 89). A každý alespoň trochu pamětník si dokáže vybavit několik změn, které publikaci na webových stránkách ovlivnily. Hypertext tu byl od počátku, ale grafika si musela svou cestu najít, interaktivní prvky a spojení s databázemi už dnes bereme jako samozřejmost. Pak ten zpropadený fail, pardón flash, video, web 2.0 s tím vším ajaxem žene vývoj kupředu.
Rozlišení monitoru je taky zajímavá kapitola. Začalo normální zvětšování a dneska už se pomalu by si člověk pomyslel, že se musí při vývoji nových projektů držet obstarožních 1024x768. Ale najednou se tu objevily netbooky se svými obrazovkami velikosti poštovní známky, zapuštěné uprostřed obrovských plastových rámečků.
A co s tím udělá iPad? Přestože nese právě podivné 1024x768 rozlišení, tak to moc řešit nemusí. Pracuje totiž s elementy stránky a tak dokáže rychle zoomovat k jednotlivým prvkům tak, aby se daly jednoduše využívat.
Druhou otázkou je flash. Každý rozumný webdesigner ví, že pokud nemusí a specifická situace to nevyžaduje, vyhne se mu obloukem, protože nejde o řešení čisté ani použitelné z hlediska přístupu k informacím. Ale vývojem se flash plugin dostal na 99% prohlížečů a tak i trpěnou součástí webových stránek. Někde k užitku, povětšinou k zlosti.
A najednou přišel iPad, který (a důvody teď nechme stranou) prohlásil, že flash podporovat nebude. Být to nějaký telefon od samsungu, tak nad tím adobe mávne rukou a všichni vývojáři také, stejně jako to dělají s extrémně minoritními prohlížeči, které nedodržují standardy.
Ale tady máme zařízení, které má potenciál se stát jedním z nejpoužívanějších zařízení v mobilním přistupu k informacím. A mobilním ve smyslu kdekoliv. To znamená, že lidé ho budou používat na svých cestách, nejen v kavárnách, letištích. A nebudou mít alternativu spuštění jiného prohlížeče, nebo nechání "na potom".
Reakce musela být jasná - začínají vznikat weby s hrdou nálepkou "flash free", protože jejich provozovatelé si uvědomují, že pokud informaci svému návštěvníkovi neposkytnou, půjde jinam.
A tak může iPad vedlejším efektem ovlivnit výrazně celý web, protože pomožene vývoj technologií (a je jedno zda HTML5 či jiných), které umožní opět standardní cestou nabídnout to, co nestandardní flash.
Vliv na internetový reklamní trh bude obrovský, to lze říct už nyní.
A já myslím, že je to dobře, protože flash byl bastard, který popíral některé ze základních principů www a nezaslouží si než zemřít :).

Kopie a napodobeniny
Že iPad zvedne obrovskou vlnu produkce podobných zařízení je dnes už jasné. Stejně jako u iPhone se najde zástup plagiátorů a napodobenin. Vždyť HP v zoufalství, že přijde o prodeje narychlo ohlásil svůj Slate pár dní před iPadem, jen aby upoutal pozornost. Že plno výrobců vyčkávalo s produkcí svých tabletů do představení iPadu veřejným tajemstvím a nyní se dá očekávat jejich velmi vydatná lavina.
Ale to je dobře. Apple vpodstatě znovuvynalezl dotykovou obrazovku a koncept tabletu a stejně jako mnohokrát v historii bude kopírován a napodobován. Že je koncepce nacpání desktopového OS do tabletu s tím, že "trochu upravíme rozhraní a bude to fajn", je zcestná se mohl Microsoft už přesvědčit na Windows Mobile, ale nepoučil se.
Koncepce budování nejprve principu a až poté hardware a software je spolu se spojením s domyšleným konceptem prodeje a distribuce aplikací, knih, hudby a videa přinese Apple jistotu, že v příštích dlouhých měsících bude moci užívat pozice vedoucího hráče na trhu, který stvořil.
Stalo se tak i s iPhonem, kdy je komické, že Microsoft až s novými Win7Mobile přichází s napodobením koncepce z původní generace iPhoneOS.

Problémy
Že budou všichni early adopters tak trochu beta testery se dá tušit. Nečekám, že by něco nefungovalo, ale náznaky ukazují, že přestože všechy ty stovky tisíc aplikací z iPhone lze na iPadu spustit, ale není to to pravé ořechové. Navíc je to zavření vrátek vývojářům k nějakém tomu dalšímu zisku.
Takže sice koupené iPhone aplikace na iPadu v pohodě poběží, ale ke každé vznikne ještě iPad alternativa, která bude lepší. V tom vidím jednu z překážek a nevole uživatelů po spuštění.

Technicky se nedá počítat s nějakými velkými problémy, jelikož unibody technologie spolu s rozprostřenou baterií (jako u nových 17" MacBooků Pro) je vyzkoušená a příjemně dokonalá. Dotykové displeje a ovládání má Apple také zvládnuté, takže to teď bude hlavně o 3G připojení.

Dá se čekat, že první verze iPadu, bez 3G modulu bude oblíbená, ovšem další generace už bez něj existovate nebude. Důvodem je již zmíněný případný cloud computing a koncept přístupu k datům kdykoliv.
Na druhou stranu je možné, že v cestě mezi první a druhou generací iPadu vznikne dostatečně dobře vymyšlený systém synchronizace jednotlivých aplikací (viz oblíbený ReadItLater, Instapaper apod.), že bude stačit většinu dat stáhnout ve chvíli, kdy je uživatel na WiFi (v USA ještě mnohem častěni než u nás) a rozdíl v práci téměř nepozná.

Datum vydání se blíží a za pár týdnů bude možné říct, nakolik byly obavy liché a očekávání přehnaná.

0 comments:

Okomentovat