The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2013/05/16

Cesta z iOS na Android (a asi zpět)


Pokud byste se před půl rokem zeptali na velmi nepravděpodobnou věc, kterou bych mohl udělat ohledně svých technologických návyků, tak by to bylo dost možná pořízení telefonu s Androidem. Ale časy a lidi se mění.
Když bych se zamyslel, proč jsem v té době určitě android nechtěl, tak těch důvodů není moc:

1. Sdílení skrz všechny iOS zařízení - tohle máloco nahradí. iCloud, který se stará o bezproblémový přenos mezi všemi iPady, Macbooky, iPhonem nejen co se týče kontaktů a kalendáře, ale i streamu fotek, bookmarků a nastavení aplikací. Vím, že Google tohle na jedenom účtu také podporuje, ale integrace není rozhodně ideální a přeci jen u mě převažují iOS zařízení.

2. Systém obecně mi nepřišel nijak zajímavý. To, že si na každou maličkost něco doinstalovat a systém je zanesený množstvím defaultních aplikací, které je třeba nahrazovat, protože za nic nestojí je po zkušenostech na iOS trochu odpuzující.

3. Ošklivé telefony. Musím říct, že až do nedávna jsem považoval téměř všechny android telefony za ošklivé plastové věci, které bych rozhodně nechtěl mít u sebe. Zároveň rychlý úprk k extrémním úhlopříčkám na této platformě není nic normálního. Téměř všechny "top" modely se "pyšní" alespoň 4" a to už je opravdu pádlo.

4. Propagace. Moc nechápu přístup, kdy je cílem inzerovaných androidů pouze zesměšnit iOS, potažmo Apple. Uznávám, že jde hlavně o iniciativu samsungu, ale o to víc je viditelná. Pokud mají stále kde brát a vědí, že z iOS jim žádní uživatelé nepřibudou, tak je to v pořádku. Ale pokud se snaží nabídnout svou platformu i těmto lidem, tak to dělají opravdu špatně.

Ale jak šel čas a od poslední inovace v prostředí iOS utíkaly měsíce a neobjevovalo se nic, krom hodně ujetých spekulací, tak jsem začal pokukovat po novinkách i v druhém táboře. Zároveň se průměrný výrobce htc odhodlal udělat kvalitní telefon a to i za cenu nákupu pár licencí právě od Apple a ohlásil htc one.

Tolik ke krátkému vysvětlení na úvod. Každopádně jsem se rozhodl dát androidu šanci a vyzkoušet ho právě na htc one. Nejprve jsem zjistil, že to s dostupností nebude tak slavné a první dodávky se v ČR objevovaly velmi nárazově a v minimálních množstvích. Pak jsem narazil vcelku náhodou na první dodávku černých htc one do pražského htc brand shopu a tak jsem moc neváhal. V následujících dnech se pokusím popsat, jak se mi s androidem bude sžívat.
Samozřejmě to bude ovlivněno tím, že jsem si z iOS přinesl mnoho návyků a svou sympatii k mnoha jejich řešením. Na druhou stranu jsem už absolvoval cestu z PC na Mac a tam to bylo podobné - většina věcí se nedělala a nefungovala stejně. Přesto jsem měl trpělivost zkoušet a zkouma a nyní jsem mac-only.
Takže to určitě nebude nezaujatý pohled, ale na druhou stranu určitě může zajímat někoho, kdo o podobné cestě (iPhone5 na htc one) uvažuje.

0 comments:

Okomentovat