The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2011/04/02

Originální pouzdra a obaly pro iPad III - Smart Cover

Po zmínce obalů třetích stran jako TweveSouth BookBook a Pad&Quill Case není možné vynechat přímo Apple "obal" Smart Cover, který se objevil spolu s novým iPadem.

Apple vyrábí tento obal ze dvou materiálů a v mnoha barvách. To je posun od posledního obalu na iPad, který byť s několika originálními nápady byl výhradně černý a v mnoha ohledech se nepovedl. Každý kdo jej chvíli na první generaci iPadu používal mi dá za pravdu. Apple se poučil a tak Smart Cover přichází s několika velmi originálními řešeními, které používání iPadu spíše zpříjemní.

Magnet kam se podíváš
Základním principem obalu je zakrývání pouze přední části iPadu. Plocha obalu je na straně vybavena magnetickou lištou, která přesně pasuje na hranu nového iPadu, uvnitř kterého jsou drobné magnety, zajišťující přesné chycení obalu. Celé to funguje tak, že pokud kraj obalu přiblížíte k levé hraně iPadu, obal se sám "přicvakne" a sedí. Pomocí magnetů opačné polarity uvnitř iPadu je zajištěno, že se hrana chytne přesně a nemusí tak řešit nějaké rovnání.

Druhým efektem umístění magnetů do obalu je schopnost probudit iPad pouhým otevřením obalu. Není už potřeba žádné "slide to open" a musím říct, že jde o velmi šikovnou věc.

Samozřejmě, že pouhým zatažením správným směrem lze obal i snadno od iPadu odejmout. To by mohlo evokovat, že magnet na spoji není moc pevný. Je. Dokonce tak, že můžete iPad s obalem bez obav přichytit na ledničku a magnetický spoj iPad v pohodě udrží.



Materiál
Obal samotný je vyroben z velmi lehkého materiálu, takže téměř nic neváží a nezatěžuje tak iPad. Horní, barevná, strana je vyrobena buď z polyuretanu nebo kůže. Pastelové barvy patří umělému materiálu a tmavší kůži. Rozhodnutí je na každém. Obaly se právě dle materiálu liší cenou. Umělé jsou po $40, kožené za $70.
Je jasné, že Apple má na této dost vysoké ceně velké marže, ale na druhou stranu je třeba uznat, že se i tak tato "investice" vyplatí a obal je velmi užitečný při denním používání.
Jeden z vtipů říká, že Apple vydělá na obalech pro iPady více, než všichni ostatní výrobci tabletů na samotných přístrojích. Když se zamyslíte nad tím, jak je apple vertikální společností, může to být klidně pravda.
Druhá, vnitřní, strana obalu je vytvořena z čistícího materiálu, takže upatlaná obrazovka iPadu se posunem dá velmi lehce očistit.

Rozdělení a skládání
Obal je rozdělen na čtyři nestejně velké bloky, mezi, kterými jsou "ohýbací" prolisy. Samozřejmě to není náhoda a účelem je snadné skládání obalu. Ten totiž můžete "srolovat" do tvaru trojúhelníku a použít pro podložení iPadu jak na plocho, tak na stojato. Šikovné je to i pro držení jednou rukou, kdy vám srolovaný obal pod levým krajem dává základu, za kterou můžete iPad snadno přidržovat a používat jednu ruku pro ovládání.
Zmíněné prolisy jsou samozřejmě i na vnitřní straně, což má jeden nepříjemný efekt. Části, které na displeji iPadu leží přímo jej opravdu čistí. Ale mezi nimi mohou zůstat nevyčištěné svislé umatlané čáry. Na sluníčku je to občas překvapení. Ale samozejmě existuje řešení. Pohybem části obalu po skle iPadu se dá celá plocha snadno přečistit a všechno je zas v pořádku.



Denní používání a zkušenosti
Smart Cover jsem si pořídil den po novém iPadu a musím říct, že jsem velmi spokojený. Možná vás napadne, že nevýhodou je zakrývání pouze přední strany a zadní hliníkový kryt je tak vystaven nebezpečí. Je to tak, ovšem uvědomme si, že jde o kov, nikoliv nabarvený plast jako u jiných značek.

Také nejsem příznivcem balení všemožných zařízení do nehezkýh plastových obalů. Pro první iPad jsem dlouho hledal obal, ze kterého ho budu moci vyjmout a používat bez něj. Protože pokud na něco tak příjemného do ruky, vyváženého a lehkého navléknete neoprénový obal, nalepíte fólie, naprosto zabijete ten dobrý pocit.
Takže obal, který zakrývá displej, čistí jej a je vlastně přenosným stojánkem, mi naprosto vyhovuje. Když chci s iPadem pracovat, prostě jej oddělím a čtu si.

Hlavní přínos tohot obalu opět spatřuji v tom, že ukázal ostatním výrobcům cestu. Takže se brzo dočkáme napodobenin, které dokážou využít umístěné magnety a vnesou svou vlastní originalitu.

Dokonce by se chtělo říct, že Smart Cover přináší více inovace, než druhá verze iPadu samotná. to se počítám v čase změní, až vzniknou správné aplikace, které výkon iPadu2 využijí naplno.
Přesto můžu říct, že jde o téměř povinné vybavení iPadu.


0 comments:

Okomentovat