The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2011/03/27

Kdo je Danbo?

Danbo, zkrácené jméno Danboard je postava z 28. epizody japonské Manga série Yotsuba&!. Nebo spíše je to "kostým" robota z krabic. Pravděpodobně není divu, že to jméno slyšíte poprvé.

Pokud by vás zajímal onen manga sešit, můžete si jej prohlédnout zde, je celkem výmluvný.

A proč se o Danba zajímat? Nevím, pár dní jsem měl na iPhonu povedný obrázek a začal jsem s zajímat, kde se ona krabicová postavička vzala. Původ už známe. Důležité je, že  společnost Revoltech v roce 2007 začala vyrábět tyto postavičky. Hned se po nic zaprášilo a letos by se teoreticky na trh měly vrátit.

Existuje několiv verzí. Originální Danbo je z nepomalovaných hnědých krabic. Další verze však už byla z krabic japonského Amazonu a pak se postavička dočkala ještě dvou zmenšenin - z cca 13cm se "scvrkl" na 7 cm.


A čím je postavička výjimečná, že stojí za to se o ni zmínit? Jednotlivé "krabicové" končetiny jsou spojeny všesměrovými klouby, které dovolují Danba naaranžovat do nejrůznějších póz. A pak třeba vyfotit. Takže až po dnešku potkáte smutného krabicového človíčka někde na internetu jak na něj prší nebo vesele poskakuje v trávě budete vědět.
Na fotkách okolo se můžete přesvědčit, že jsou to fotky opravdu povedené a mají svoji náladu.

Pokud si vám Danbo líbí, asi se ptáte, kde by se dal koupit. To bude trochu problém. Jak jsem zmínil Revoltech první várku vyrobil už v letech 2007-2008. Loni se dal koupit na bazaarlee.co.uk, ale samozřejmě už je vyprodaný. Takže poslední šancí je eBay. Tam se naštěstí dají průběžně najít všechny verze.


Samozřejmě existuje ještě papercraft možnost - vystřihnout si postavičku z papíru a slepit.


Takže pár slíbených povedených fotek Danba na cestách:






Danbo-Fans na deviantart

Další info také na www.danboardfigure.com

1 comments:

Unknown řekl(a)...

Pěkně udělané! ;)

Okomentovat