The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2010/04/02

Jak na jednoduchý převod dokumentů do formátu ePub

Tím, že se iPad přihlásil k otevřenému standardu publikací učinil velmi významný krok a cestu téměř všem na displeje iPadů.
Přestože jde o formát otevřený a k elektronickým knihám přátelský, není o něm příliš mnoho informací obecně známo.

Takže předpokládejme, že máte své elektronické knihy v tuto chvíli ve formátu PDF a rádi byste je naimportovali do svých iTunes knihoven a následně prohlíželi v iPadu.
Pokud vám stačí pdf, není nic jednoduššího, než si je nasypat do nějakého internetového adresáře (třeba MobileMe nebo DropBox) a pak si je rovnou z mobilního safari otvírali. Tím se ovšem ochuzujete o vcelku hodně možností, které čtení elektronických knih přes iBooks nabízí. Více třeba zde.

Pokud si chcete ze svých PDF vyrobit ePub knížku máte několik možností. Zmíním dvě hlavní.

ePub2Go
Online služba, která nabízí možnost nahrát na server jakékoliv vlastní či přímo z internetu linkované pdf a následně si stáhnout či nechat poslat výsledný ePub dokument. Osobně nejsem moc velký příznivec online software, který si nechává posílat něco na server, pak to upraví a pošle zpět, zvlášť třeba u neveřejných dokumentů. Ale možnost to je. ePub2Go

Calibre
Calibre eBook Project je řešení o mnoho lepší. Jedná se o projekt, nabízející softwarové řešení pro hlavní platformy pro převod elektronických knih. A neomezuje se pouze na pdf a ePub. Spíše naopak - nenajdete snad formát současných i minulých elektronických čteček či software, který by nepodporoval.
Takže můžete naimportovat své PDF, změnit hlavní metadata (která budou následně použita pro třídění ve vaší iBooks knihovně) a obálku a program se už postará o konverzi.
Vše je rychlé a bezproblémové, přestože by rozhraní ještě určitě zvládlo nějaké to vylepšení. Výsledkem je ePub soubor, který stačí pouze přetáhnout do vašich iTunes (9.1+) a sesynchronizovat s iPadem.
Následně uvidíte knížku na své virtuální poličce a můžete se pustit do čtení.

Ukázka prostředí:

Pokud máte svou knihu ale například ještě v InDesignu a chtěli byste ji dát do oběhu právě ve formátu, máte ještě jednu možnost.
Adobe InDesign má schopnost exportu do ePub formátu od verze CS4. Přestože nikoliv dokonalou, můžete rozhodně ovlivnit výrazně více věcí, než při převodu pdf. Také se dá čekat, že nová verze - CS5 - přinese výrazně vylepšený právě tento způsob exportu.

0 comments:

Okomentovat