The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2010/01/06

Budování domácího kina I - úvod


Jakožto vcelku velký filmový fanda, pracuji již od počátku svého samostatného bydlení na takovém tom svém domácím kinu. Nejprve to byla TV s metrovou úhlopříčkou, která ono nastupující HD a FullHD přinesla i do mého obýváku. A byl jsem spokojený.
Ale nic netrvá věčně a dobrý obraz přeci potřebuje i dobrý zvuk. Navíc se začaly hromadit všechna ta zařízení, která soupeřila o omezený počet vstupů v mojí televizi. Samozřejmě jsem při jejím výběru neopomněl vybrat tu s nejvíce HDMI vstupy. Ale i to bylo najednou málo.
A tak jsem objevil zařízení nazvané receiver, jako obvylke udělal velmi podrobný průzkum na netu a během týdne měl v problematice jasno :). Pak stačilo jen vybrat nadčasové reproduktory, které se mnou vydrží snad asi jako jediné zařízení nejdéle.
A opět jsem se stal spokojeným. Kvalitní 5.1 zvuk jsem se naučil ocenit. Ale po chvíli jsem opět začal uvažovat o kroku směrem k pravému významu spojení "domácí kino". No ano, jediným dalším krokem, který může udělat ono kino opravdové je kvalitní projektor. A opět jsem se vrhl do hlubin internetu a pročetl tolik srovnání a recenzí, že jsem na cca příštích 6 měsíců schopen fundovaně poradit komukoliv s výběrem a nezaváhat. Všechny ty LCD, DLP, úhlopříčky, pozorovací úhly, svítivosti i kontrastní poměry byly mým slovníkem přes 14 dní.
A došel jsem k rozhodnutí, které mi z obýváku opravdu udělá trochu víc ono "domácí kino".
Po vcelku nudném úvodu o pohnutkách se pokusím v jednotlivých krocích popsat výběr jednotlivých částí, odůvodnit a přidat pár zkušenosti právě s výběrem, sháněním a instalací. Samozřejmě doufám, že zakončený sladkým konstatováním "ano, to je ono".

0 comments:

Okomentovat