The tortoise lays on its back, its belly baking in the hot sun, beating its legs trying to turn itself over, but it can't. Not without your help. But you're not helping.

2011/07/18

Nike+ Sportswatch GPS - první zkušenosti

Před časem jsem propadl běhání. Můžeme nechat mimo důvody, ale vzhledem ke své povaze dělat vše naplno a pokud možno v rámci posledních trendů (resp. si nastudovat vše dostupné), jsem se zaradoval. Jako technický nadšenec jsem zjistil, že pro motivaci mohu používat své oblíbené technické gadgety.
Přes iPhone aplikaci Nike+ GPS, která mi moc nevyhovovala nutností tahat s sebou iPhone na běhání, jsem se dostal k Nike+ botám s čipem a iPodu. To už bylo lepší, ale když jsem zahlédl Nike+ Sportswatch GPS, věděl jsem, že tohle je pro začátečníka - nadšence ideální řešení.

Nastavil jsem si tedy cíl a po uběhnutí konkrétního počtu počátečních kilometrů, které garantovaly, že u běhání zůstanu jsem si tyto hodinko-gps-sporttester rozhodl objednat. Nákup v USA se zdál jako nejjednodušší, neboť tam mám adresu. Ovšem narazil jsem na omezené zásoby a hlavně nemožnost zaplatit českou kartou a hlavně ani PayPalem s českou kartou. Prostě americký Nike shop je natolik zabezpečený proti nákupu z Evropy, že jsem to vzdal a hledal jinde. Nalezl jsem Achilles Heel, velmi příjemný eshop v Londýně, který mi ochotně tyto hodiny za pár dnů zaslal.
Tolik pár detailů k získání. Podle českého Nike zastoupení u nás tyto hodiny ještě do jara k dostání nebudou, takže doporučuji nákup právě v EU zahraničí.

Balení
Krabička, která dorazila nezapřela pověst povedeného designu, který tento sporttester provází. Téměr applovské balení skrývá velmi povedené hodinky, podstavec, Nike+ čip do boty a pár informací k nastavení.

Nike+ GPS Watch
Hodinky samotné jsou designově velmi povedené. Kombinace černé s jasně žlutozelenou působí velmi dynamicky a neurazí. Displej je černobílý, velký a přehledný. Pokud je přepnuta funkce klasických hodinek, jsou na displeji jen dvě řady číslic - hodiny a minuty. Datum a stav baterie je pak na pravé straně svisle.
Široký děrovaný pásek hodinek pak ve svém konci skrývá odklápěcí USB konektor. Na straně jsou tři tlačítka pro ovládání - nahoru, dolů, potvrzení. Nic víc potřebovat nebudete.

První použití
Pro první použití budete potřebovat připojit hodinky k počítači s nainstalovaným softwarem Nike+ Connect, který si stáhnete z Nike stránek. Ten se postará o aktualizaci firmware v hodinkách a je možné v něm udělat i další nastavení - profil uživatele (výška, váha, spojení s nikeplus.com atd.).
Zajímavé je, že například i jen čas si v hodinkách bez tohoto softwaru nenastavíte. Ale jde o drobnou utilitku, která je příjemná na ovládání a hrabat se v ní budete vlastně jen jednou, poprvé. Potom už bude pouze sloužit pro upload časů na server.

Vybíháme
Pro základním nastavení budete mít určitě chuť co nejdříve nové hodinky vyzkoušet. Vše je snadné a není nic moc, co zkazit. Podržením žlutého tlačítka se aktivuje start běhu a začnou se synchronizovat senzory. Hodinky kombinují informace jak z čipu v botě, tak GPS, takže je třeba aby se inciovaly oba. Samozřejmě můžete jeden vypnout (např. pokud běžíte v jiných botách, bosi atd.) a používat jen jeden.
Jakmile dojde ke spojení hodinek s botami a GPS satelitem, můžete svůj běh odstartovat.

Běžíme
Displej při běhu si můžete nastavit, podle toho, co je pro vás důležité (čas, vzdálenost, tep...), případně mezi těmito údaji rotovat pomocí tlačítek. Rozdíl je jen v tom, který údaj je větším písmem - jako hlavní, a který upozaděn (ale také v pohodě čitelný).
Nike+ GPS Sportswatch umožňují také dělení na kola. Můžete si buď nastavit automatické dělění (a zvukové upozorňování) po konkrétní vzdálenosti (km), nebo si sami definovat např. kola. To provedete jednoduchým klepnutím na displej. Na něm se zobrazí číslo kola a začně se počítat čas pro toto kolo. Následně toto dělení uvidíte i v Nike+ aplikaci na webu a budete si moci vyhodnotit stejné úseky, nezávisle na tom, jak jsou dlouhé.
Po doběhnutí opět podržíte žluté tlačítko a displej vám běh ukončí. Pokud jste dosáhli v nějakém aspektu nejlepšího výsledku (nejrychlejí 1km, 5km, 10km, nejdelší běh atd.), jste pochváleni hodinkami hned po doběhu.
Zobrazit si také můžete základní údaje o běhu - délku, čas, rychlost a časy na jednotlivá kola. Toto najdete také kdykoliv zpětně v hodinkách a nemusíte tak třeba na web, pokud se chcete podívat, jak jste zaběhli před týdnem.

Synchonizujeme
Hned jak se vrátíte domu můžete hodinky připojit k počítači a Nike+ Connect software se postará o přenesení dat na server a váš Nike+ profil.  To trvá pár sekund a jste přeneseni na stránky nikeplus.nike.com, kde si můžete detaily běhu prohlédnout.
Není také nutné synchronizovat hned po každém běhu, hodinky by měly udržet minimálně 15 posledních běhů. To se hodí například na dovolenou, kdy se nemusíte bát, že o naběhané kilometry do svého profilu přijdete.



Mouchy
Před výběrem Nike+ Sportswatch GPS jsem pročetl mnoho diskusí, popisujících problémy. Ať už s instalací software, uploadem dat, ztrácejících se běhů, nebo nepřesností GPS. Žádný z nich jsem naštěstí neregistroval a měření mých běhů jsou přesná (i podle mapy) a synchronizace probíhá spolehlivě.
Pokud bych se měl na pár detailů, které by se daly vylepšit zaměřit, tak je to hlavně doba nabíhání GPS před během. Korektní spojení se satelity zabere i pár minut a ještě poté se doporučuje cca minutu vyčkat na korektní určení pozice.
Já to vyřešil tak, že pře během, než se obleču, položím hodinky na okno a nechám GPS synchronizovat. Pak je prostě vezmu, sice uvnitř domu ztratím signál, ale hned jak dojdu před dům, je signál rychle zpět a nejsou žádné odchylky v měření.
Druhý drobný problém je citlivost na 'klepnutí'. Často musím do hodinek ťuknout několikrát, aby se nové kolo začínalo počítat. Ale naštěstí je to i zvukově uvozeno, takže se to nedá splést.


Spokojený běžec
Nike+ Sportswatch GPS nebudou asi úplně ideální pro vrcholové běžce, jelikož neposkytují úplně kompletní výčet všech informací o běhu (mimochodem lze k nim připojit pouze jeden hrudní tepový pás), ale pro začátečníky a rekreační běžce je to myslím ideální hračka a ideální motivační nástroj.
Já osobně jsem po cca 20 bězích naprosto spokojen. Běhal jsem jak s Nike+ botami, tak bos po pláži jen s GPS a všechna měření byla korektní a správná.
Nike+ považuji za jednu z nejlepších motivačních služeb pro běhání a s GPS Sportwatch to je ještě o stupínek lepší.





3 comments:

Just_Zdeny řekl(a)...

Můžu se zeptat kolik tě celkově stály hodinky včetně poštovného? Dost mě štve, že při objednání z nike.com se při zvolení CZ přepočítá cena z 200dollar na 200pounds, což už je rozdíl. Navíc píšeš že to stejně nejde. A ebay se mi zdá riskantní.

Lukáš řekl(a)...

můžu se zeptat jak je to s pásem na měření tepu? pořád to nějak nemůžu pochopit. Všude čtu, že hodinky měří i tep, ale zároven že se dají synchronizovat i s pásem na hruď pro měření tepu, jak to tedy je? díky za odpověď

Just_Zdeny řekl(a)...

Tep hodinky měří stejně jako sportband pouze s hrudním pásem, občas ho ale prodávají v sadě, možná proto to tak vyznělo

Okomentovat